Pokoje Superior o metrażu do 20 m2, wyposażone w sejf, mini bar, telewizor oraz darmowy dostęp do sieci Wi- Fi.
W języku Indian Wappo, którzy od stuleci zamieszkiwali tereny obecnej Napa Valley, słowo NAPA oznacza Ziemię Obfitości. Napa Valley to tylko 4% winiarskiej produkcji Kalifornii, a winnice stanowią niespełna 5% wszystkich amerykańskich upraw, jednak ta niewielka dolina stała się winiarskim emblematem Stanów Zjednoczonych, rozpoznawalnym na całym świecie. Zróżnicowane warunki glebowe i klimatyczne powodują, że różnorodność powstających tu win jest ogromna, niespotykana w innych regionach winiarskich na świecie.
W Napa Valley uprawia się sporo odmian, lecz najlepiej skupić się na trzech. Zinfandel, odmiana czysto kalifornijska, dla europejskiego podniebienia najtrudniejsza. Daje wina z bardzo wysoką zawartością alkoholu, choć wytrawne, to z wyraźną nutą słodyczy. Chardonnay nas nie zadziwi, bo jest podobne do większości chardonnay świata: wina są tłuste, krągłe, bardzo atrakcyjne, choć nie zawsze głębokie. Kto lubi ten styl, znajdzie tu wiele dużej klasy win. Najciekawsze będą jednak wina z cabernet sauvignon. To tutejszy król, dla wielu koneserów cabernety z Napa należą do najwybitniejszych win świata.
Wystrój pokoju zainspirowany został gorącymi pomarańczami, które skądinąd są również chlubą Kalifornii, ich kolor w pokoju przywołuje żar Zachodniego Wybrzeża. Odcienie dachu Kalifornii – skalistych szczytów Sierra Nevada dopełniają pełnego wachlarzu kolorów, w łazience zaś przywołujemy orzeźwiający chłód Pacyfiku okalającego piaszczyste rubieże Złotego Stanu Ameryki Północnej. Pokój skierowany jest ku wschodowi skąd codziennie rano nasłoneczniany jest wschodzącym słońcem. Jest to pokój jednoosobowy typu Superior, zlokalizowany na pierwszym piętrze. Jako jeden z czterech pokoi posiada balkon, na którym można zaczerpnąć świeżego powietrza oraz podziwiać zieleń i spokój naszej zabytkowej dzielnicy Wrocławia.
Niewielkie, łagodne wzniesienia gór Zemplén zaczynają się na Słowacji. Przekraczają granicę i rozmywają się w wielką równinę: Równinę Węgierską. Jakby ostatkiem sił strzelają jeszcze w górę stożkowatym szczytem Tokaj (515 m n.p.m.). To ważne: wulkaniczna gleba i łagodnie nachylone zbocza doskonale nadają się do uprawy winorośli. Na skraju wzgórz i rozleglej równiny pogoda się zmienia. Czasem przywieje deszcz z gór, czasem zwycięży skwar z węgierskiej puszty. To dobrze, gdyż małe krzaczki winorośli mają pod dostatkiem i wody i słońca.
Zaglądając do sennika – pić Tokaj: oznacza zdrowie i radość. Nie wiadomo jak we śnie, ale na jawie to prawda. Kto nie lubi Tokaju, nie zna się na winie. Tę prawdę potwierdzi chyba każdy, kto choć raz odwiedził węgierską stolicę wina i napije się złocistego trunku wprost z omszałej piwniczki.
Rubin i złota szadź to barwy pokoju, które mają za zadanie przywieść na myśl historię majestatu Cesarstwa Austro -Węgierskiego, łagodnie dopełnione ciepłą żółcią i pomarańczą, którą pod osłoną nocy mieni się Parlament Węgier w stołecznym mieście Budapeszt. Jest to pokój jednoosobowy typu Superior, zlokalizowany na pierwszym piętrze, z którego roztacza się widok na zabytkową dzielnicę Wrocławia. Skierowany jest on ku wschodowi, skąd codziennie rano nasłoneczniany jest wschodzącym słońcem.
Kiedy jest mowa o portugalskim winiarstwie na myśl przychodzi tylko jeden trunek. Wino arystokracji całego świata, synonim dobrego smaku, bogatego bukietu, ale także zasobnego portfela tych, którzy je kupują. Mowa oczywiście o Porto.
Porto czyli… Douro.
Nazwa tego wzmacnianego czerwonego wina nie wzięła się od miejsca jego pochodzenia. Oporto (lub po prostu Porto) to niewielkie miasto portowe położone u wybrzeży Portugalii, skąd eksportowano większość tego wspaniałego trunku. Faktyczną ojczyzną Porto jest region Douro położony 100 km w głąb lądu. To właśnie w tych malowniczych wsiach i miasteczkach rośnie większość winorośli, z których powstaje znane na całym świecie portugalskie wino. Zbocza gór o wysokości ok. 1000 metrów, od podnóży aż po szczyty, pokryte są winnicami. Na niegościnnie wysokich stokach wyższej części doliny widoki bogatych winnic należą do najpiękniejszych. Każdy, kto zobaczy to cudo będzie chciał tam jeszcze wrócić. Obecnie winorośl uprawia 40 tysięcy plantatorów. Powierzchnia zajmuje ok. 26 milionów hektarów, co stanowi 10% powierzchni wszystkich upraw winorośli w Portugalii. Tradycja produkcji wina w regionie Douro liczy sobie blisko 2000 lat.
Douro posiada najwyższą kategorię jakości DOC (Denominação de Origem Controlada).
Swoją jakość Porto zawdzięcza wielu czynnikom. Jednym z nich są bardzo restrykcyjne przepisy określające sposób produkcji i zasady, jakie panują w całym regionie Douro. Ten region winiarski jako pierwszy na świecie zaczął prowadzić tak skrupulatną dokumentację i klasyfikację własnego rolnictwa, szczególnie w odniesieniu do wina. Służyło temu, m.in. powołane w 1756 roku Generalne Stowarzyszenie Hodowców Winorośli Górnego Porto. W tym samym roku dokonano też skrupulatnego podziału i pomiaru regionu Douro. Ponadto zabroniono wtedy mieszania tańszych win z droższymi, celem poprawy jakości produktów. Wytyczono także zasady powiększania regionu, który rozszerzał się bardzo powoli, pomimo dużego wzrostu popytu na Porto na światowych rynkach. Wina znad delty rzeki o tej samej nazwie mają to, czego nie mają wina czerwone z Nowego Świata: kwasowości, świeżości, głębi.
Fiolet w pokoju nawiązuje do charakterystycznej barwy winogron. Niewątpliwe epicentrum wygód pokoju to jego łazienka, której gotyckie sklepienie, rozmiar oraz wystrój wnętrza przypomina pielesze świątyni. Skierowany jest on ku północnemu-zachodowi, dzięki czemu nasłoneczniany jest on od rana do wieczora. Jest to pokój dwuosobowy typu Superior, zlokalizowany na drugim piętrze z widokiem na ogród oraz zabytkową dzielnicę Wrocławia.
Pinot Noir, czyli Czarna Sosna, to kojarzona z francuskim regionem Burgundii charakterystyczna kiść winogron, która swoją nazwę zawdzięcza po pierwsze głęboko ciemnej purpurze owocu, po drugie – w miarę rośnięcia – stożkowatości. Burgundia, czyli prawdziwa arystokracja, a zatem wino Pinot Noir i Chardonnay.
Dla wielbicieli i koneserów wina z Burgundii są absolutnym szczytem głębi i wyrafinowania w sztuce winiarskiej. Na pozór lekkie i subtelne, pinoty potrafią nieść w sobie całą historię aromatów i smaków właściwych burgundzkiemu klimatowi. Bo to właśnie klimat decyduje o tym winie najbardziej: rodzaj gleby, promienie słoneczne i wiatry. Najlepsze winnice leżą na nachylonych na południe zboczach, które osłaniają uprawy od wilgotnego zachodniego wiatru i dogrzewają je promieniami słońca. Wzgórza Burgundii to jałowe i kamieniste gleby. Wapień nadaje winom intensywnego aromatu, glina ciemnego koloru i wyrazistą strukturę oraz taniny, a żwir dodaje lekkości. Pinot Noir oddaje najsubtelniejsze różnice wymienionych warunków, tworząc wino niepowtarzalne. Winnice w Burgundii czasem niepokoją swoimi niewielkimi rozmiarami, ale wina w nich produkowane zostawiają niezatarte wrażenie. Niestety są to wina wymagające skupienia i doświadczonego podniebienia.
Intensywne czerwienie i róże pokoju to kąpiel w Beaujolais Nouveau, jakim z radością oddają się mieszkańcy Burgundii. Skierowany jest on ku północy skąd pozwala słońcu wpadać do pokoju od rana do wieczora. Jest to pokój dwuosobowy typu Superior, zlokalizowany jest na pierwszym piętrze z widokiem na zabytkową dzielnicę Wrocławia.
Pokoje Prestige o metrażu do 25 m2, wyposażone w sejf, mini bar, telewizor oraz darmowy dostęp do sieci Wi- Fi.
Sicilia to duma i chluba Włoch! Ziemia, która stała się ojcowizną nie tylko Ala Pacino, Franka Sinatry, Martina Scorsese czy Mario Puzo, ale również wydała vino di tutti vini, czyli sycylijskie wina z miasta Marsala.
Największa włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma niezwykle bogatą historię, będąc skrzyżowaniem wielu kultur i cywilizacji, które wywarły znaczący wpływ na produkcję wina w tym regionie. Odkrycia archeologiczne potwierdzają, iż Sycylia była jednym z pierwszych regionów włoskich, który poznał kulturę uprawiania winogron i produkcji wina. Fenicjanie, Grecy, a następnie Rzymianie kultywowali uprawę winorośli na terenach Sycylii . Śródziemnomorski, suchy i ciepły klimat od zawsze sprzyjał uprawom. Przez wiele lat produkowano tam wino prawie wyłącznie dla własnych potrzeb, ale ostatnie 10 lat to dla Sycylii okres wielkich przemian i wzrostu produkcji wina. Z jednej strony na wyspę dotarły nowe międzynarodowe szczepy, z drugiej pojawili się nowi prężni producenci pochodzący z północnej części Włoch. Przede wszystkim jednak niezwykle wzrosła jakość sycylijskich win. Różnorodność szczepów jest zdumiewająca.
Kolor pokoju to smagany śródziemnomorskim wiatrem sztandar Włoch z tu i owdzie pojawiającymi się akcentami błękitu sycylijskiego nieba i pomarańczy słońca kładącego się do snu w porcie w Palermo. Skierowany jest on ku północnemu-wschodowi skąd światło słoneczne wpada do pokoju od rana wieczora. Jest to pokój jednoosobowy typu Prestige, zlokalizowany na drugim piętrze z widokiem na zabytkową dzielnicę Wrocławia.
Wachau –naddunajska kraina winna to temat przewodni pokoju o tej samej nazwie. Wpisanie wina w historię tamtejszych ziem jest tak istotnym rozdziałem w rodowodzie Wachau jak walc dla Wiednia. Wina produkowało się tam jeszcze przed panowaniem Karolingów.
Ciepłe kolory łóżka przybliżą sen w potężnym opactwie Melk, niebieskości natomiast pozwolą wsłuchać się w sennie przepływający Dunaj. Pokój skierowany jest ku południowemu-wschodowi skąd światło słoneczne wpada do niego od rana do wieczora. Jest to pokój dwuosobowy typu Prestige o metrażu 25m, pałacowej wysokości 3,8m, rozmiarze łóżka 180x220cm zlokalizowany na pierwszym piętrze z widokiem na zabytkową dzielnicę Wrocławia. Pokój wyposażony jest w mini-bar, sejf depozytowy, łazienkę z wanną, telewizor LED.
RPA to kraj w którym tradycja uprawy winorośli nie jest aż tak krótka, bo sięga 300 lat wstecz. Warunki klimatyczne i niezwykłe ukształtowanie terenu sprawiają, że Południowa Afryka to region win powstałych w bardzo różnych stylach w zależności od konkretnej lokalizacji winnicy.
Dystrykt Robertson, leżący najbardziej na południowy wschód w regionie Beede River Valley jest jednym z bardziej znanych w RPA. Stąd pochodzą najlepsze afrykańskie wina, najlepsze afrykańskie konie, tutaj kwitną najpiękniejsze afrykańskie róże! Nic więc dziwnego, że nazywany jest też Doliną Wina i Róż. Region od półpustynnego Klein Karoo oddzielają góry Langeberg, ale mimo to panuje tu suchy i gorący klimat, łagodzony przez wpływy rzek i chłodnych wiatrów znad Oceanu Indyjskiego.
Amplitudy dobowe sprawiają, że grona mogą nocą odpoczywać, dzięki czemu zachowują odpowiednią kwasowość. W Robertson Wine Valley robi się znakomite wina deserowe, ale głównie znany jest w świecie ze wspaniałych białych win, szczególnie Chardonnay, Colombar i Sauvignon Blanc. Cenione są też wina czerwone oraz wina musujące. Bogate, wapienne gleby i unikalny klimat stwarzają wspaniałe warunki do produkcji wspaniałych win, które charakteryzuje mineralny świeży smak.
Chianti to niemal synonim włoskiego wina. Sam region Chianti jest mniej znany, mija się go często obojętnie, jadąc z Florencji do Sieny czy Arezzo. Tymczasem to nie tylko ojczyzna znanego wina o rubinowym kolorze i zapachu fiołków. To niemal model włoskiego krajobrazu – zatopionych w ciszy łagodnych wzgórz i dolin o soczystej zieleni, rozsławionych już przez malarzy z renesansu. To, co wyróżnia chianti to czerwony kolor, wytrawny smak, mocny aromat oraz przebogata tradycja sięgająca średniowiecza. Wyjątkowy charakter tego wina zawdzięczamy lokalnej glebie oraz szczepowi winogron sangiovese. Pozwala on na produkowanie win bardzo wyrazistych w smaku, wręcz ostrych. Dlatego obecnie do chianti dodaje się także łagodniejsze odmiany roślin, dzięki czemu smak nie jest tak mocny.
Jak rozpoznać prawdziwe chianti? Ważne jest to, że nazwę chianti może nosić wyłącznie wino wyprodukowane w toskańskim regionie winiarskim, którego granice są ściśle określone. Jednak nie każde wino z tego obszaru ma tę samą jakość i cenę. Najlepsze jest tzw. chianti classico. To włoskie wino jest produkowane na niewielkim obszarze w centralnej części Toskanii. Region ustanowili Medyceusze – potężna rodzina rządząca przez wiele lat Florencją w 1716 r. W 1932 r. , 216 lat później, region ten poszerzono. Obecnie jest tam około 7 tys. hektarów winnic. Oprócz tego w 1932 r. włoski rząd stworzył kilka dodatkowych podstref chianti. Pochodzące z nich wino nie może mieć w nazwie słowa classico. Są to produkty zazwyczaj gorszej jakości, tańsze, ale nadal bardzo dobre i warte uwagi miłośników napoju. Kupując jakiekolwiek chianti warto zwrócić uwagę na skrót DOCG umieszczony na butelce. Włosi znakują w ten sposób swoje naprawdę dobre wina. Chianti Classico ma dodatkowo namalowanego czarnego koguta.
Jasne niebieskie barwy, karbowana biel oraz płowiejące żółcie przywołują błękit toskańskiego nieba, ospale falujące wody Morza Śródziemnego i jego bezkresne plaże, zaś kamienna przestronność łazienki pozwoli podczas kąpieli choć na chwilę przenieść się do zapierającej dech w piersi mitycznej Florencji. Pokój skierowany jest ku południowemu-wschodowi, skąd światło słoneczne wpada do pokoju od rana do wieczora. Jest to pokój dwuosobowy typu Prestige, zlokalizowany na pierwszym piętrze z widokiem na zabytkową dzielnicę Wrocławia.
Pokoje Royal o metrażu do 35 m2, wyposażone w sejf, mini bar, telewizor oraz darmowy dostęp do sieci Wi- Fi.
Od wyboru szczepu winorośli zależy charakter wina, jego aromat, smak, struktura, barwa, potencjał starzenia. Wśród najszlachetniejszych odmian jedno z najwyższych miejsc zajmuje Chardonnay – biały szczep nazywany odmianą królewską.
Chardonnay jest, według powszechnej opinii, jedną z najbardziej uniwersalnych i popularnych odmian na całym świecie. Wina produkowane z Chardonnay wytwarza się w licznie reprezentowanych regionach zarówno Nowego jak i Starego Świata. Łatwość w adaptacji do różnych warunków klimatycznych to główny powód, dla którego klony tej odmiany masowo sprowadza się z ojczystej Burgundii do innych regionów winiarskich świata. Rodzimym miejscem uprawy Chardonnay jest Burgundia, a zwłaszcza Chablis. Uważa się nawet, że Chablis z Chardonnay jest synonimem białego wina i najszlachetniejszą symbiozą regionu i szczepu. Winogrona Chardonnay znajdują w Chablis najlepsze warunki do rozwoju, jakich nie sposób powtórzyć pod żadną inną szerokością geograficzną.
Wyjątkowości nadaje głównie kombinacja warunków klimatycznych, ilości opadów, gleby i terenu, czyli terroir, gdzie najistotniejszą rolę odgrywa chłodny klimat oraz gleba (wapienne iły). Z tego względu wśród cech Chardonnay wymienia się tak często aromaty mineralne, stosunkowo niską zawartość ekstraktu i wysoką zawartość kwasu (zwłaszcza po upływie dekady życia wina). Odmiana uprawiana w Chablis daje ponadto wina surowe w charakterze, mocne, okrągłe, długie i wytrawne. Najlepsze skojarzenia Chardonnay: jabłka, miód, akacje, gruszka, migdały, a nawet melon, brzoskwinie, ananas.
Zapach ziemi, minerałów i grzybów to już zasługa osadowych skał wapiennych – najbogatszego dla Chardonnay podłoża. Dla wzbogacenia tych wszystkich walorów Chardonnay, winogrono fermentuje w zbiornikach dębowych, a leżakuje i dojrzewa w małych beczkach dębowych, dzięki czemu powstałe wino jest pełniejsze i trwalsze, a wśród aromatów można wyczuć dodatkowo masło, przypiekane drewno, dym, wanilię.
Biele i zielenie pokoju to bezkresne doliny winorośli Chardonnay otulające Burgundię, jego wystrój zaś przybliżyć ma majestatyczną francuską estetykę. Skierowany jest on na zachód skąd codziennie podziwiać można zachód słońca Jest to pokój jednoosobowy typu Royal zlokalizowany na pierwszym piętrze z widokiem na ogród.
Armagnac to jedna z najstarszych wódek francuskich z winogron. Najstarsza wzmianka o armagniacach pochodzi z 1461 roku. Nazwa tego specyficznego trunku wywodzi się z francuskiego regionuArmagnac w Gaskonii. Winogrona potrzebne do produkcji są ręcznie zbierane w październiku i fermentują bez żadnych dodatków.
Z zebranych białych winogron wyciska się sok w prostych dębowych prasach. Młode wino dojrzewa bez dodatków, a więc bez cukru i siarki. Gdy przefermentuje, natychmiast poddaje się je destylacji w alembiku sposobem ciągłym. W przeciwieństwie do koniaku wystarczy tu jednokrotna destylacja przy czym z wina usunięte są drożdże. Świeży destylat trafia wówczas do nowych beczek. Alkohol wypłukuje z drewna dębowego niektóre składniki, głównie garbniki. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia dojrzałości i wzbogaceniu smaku destylat przenosi się do większych zbiorników, w których nie zmienia się on już w znaczącym stopniu. Do gotowej butelki został tylko krok. Mistrzem ceremonii jest zazwyczaj jeden człowiek a jego zawód nazywany jest „Nosem”. Odpowiada on za połączenie różnych roczników destylatów tak, aby zawartość butelki miała wymagany charakter.
Silnie dominujące brązy tego pokoju są bezpośrednim nawiązaniem do obrosłej pierzem kultu produkcji brandy w hrabstwie Armagnac. Skierowany jest on na południowy wschód skąd podziwiać można codziennie wschód słońca. Jest to pokój dwuosobowy typu Royal, zlokalizowany na drugim piętrze z widokiem na zabytkową dzielnicę Wrocławia.
Wina argentyńskie uważa się za najlepsze w Ameryce Południowej. Oprócz owocowości posiadają pełną strukturę, delikatność i wyrafinowany smak. Z reguły przeznaczone są do konsumpcji, kiedy są młode. Większym szacunkiem cieszą się wina czerwone. Choć w większości są to wina dla supermarketów, coraz częściej pojawiają się produkty znacznie bardziej ambitne i ekskluzywne, których cena dochodzi już do 50 dolarów za butelkę i więcej. Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Glasgow dowiodły, że wina argentyńskie zawierają przeciętnie 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż wina z innych rejonów świata. Przypuszcza się, że jest to zasługą długiego, ciepłego i suchego lata, kiedy dojrzewają owoce. Jakkolwiek jest – walory zdrowotne zdecydowanie zwiększają zainteresowanie tutejszymi winami.
Region Aconcagua bierze swoją nazwę od doliny o tej samej nazwie, która z doliną Mendoza tworzy cały region. Jest on najbardziej gorącym i suchym regionem winiarskim Argentyny, w którym regularnie i od dawna powstają wina jakościowe. Średnio jest tu do 240-300 słonecznych dni, w lecie chmury są rzadkością a temperatura rzadko spada poniżej 30 st. C. W takim klimacie powstają wina, które tylko formalnie wymagają podawania rocznika za względu na to, że kolejne lata są do siebie bardzo podobne. Rocznik służy właściwie tylko określeniu długości czasu dojrzewania i leżakowania. W dolinie Aconcagua z uwagi na gorący i suchy klimat uprawiane są głównie szczepy czerwone (90% upraw) w winnicach zajmujących ponad 800 ha! Tutejsze gleby są kamieniste i przepuszczalne, co sprzyja uprawom szczególnie cabernet sauvignon i chardonnay.
Czerwienie pokoju przywołują winnice w Dolinie Aconcagua, niebieskości zaś orzeźwiają górską bryzą And. Pokój skierowany jest ku południowemu-zachodowi, dzięki czemu w ciągu dnia jest bardzo słoneczny, a wieczorami podziwiać można zachodzące słońce. Jest to pokój w standardzie Royal Twin, zlokalizowany na drugim piętrze. Dodatkowym atutem jest przestronny balkon, z którego roztacza się widok na nasz piękny ogród.
Niemiecka Dolina Środkowego Renu słynie z pięknych zamków i pałaców usianych na winnych wzgórzach, gdzie uprawia się winogrona do produkcji słynnych reńskich win. Wszystkie wzgórza i zbocza w tym regionie pokrywają winnice, po raz pierwszy założone już przez Rzymian. Dziś uprawą winorośli w Dolinie Środkowego Renu zajmują się głównie małe rodzinne przedsiębiorstwa, a widok winnych tarasów, obok malowniczych zamków jest niepowtarzalny.
Winnice dominują też w krajobrazie dolin wijących się pętlami rzek Mozela, Saara i Ruwer. Te położone nad Mozelą są najbardziej stromymi winnicami świata, a pokonanie najtrudniejszych fragmentów jest możliwe dzięki metalowym linom. Wzdłuż liczącego ponad 243 kilometrów odcinka Mozeli, od miasteczka Perl aż do Koblencji znajduje się około 5 tysięcy winnic, a w ponad 125 miejscowościach się tam znajdujących uprawia się około 70 milionów winnych krzewów. To idealne miejsce dla koneserów wina, nadal można tu obejrzeć urządzenia do produkcji wina jeszcze z czasów rzymskich. Z uprawianych w tym regionie win najpopularniejszy jest Riesling, który dominuje w winnicach nad Mozelą. Drugą odmianą jest Rivaner, zaś w górnym biegu rzeki trafimy na Elbling, z którego robi się owocowe wina musujące i wytrawne. Wina wytwarzane nad Mozelą są eleganckie, smaczne, o delikatnym kwiatowo-owocowym bukiecie, bardziej podobne do win alzackich, mimo że te ostatnie zawierają dużo więcej alkoholu, są bardziej zdecydowane, bardziej wytrawne, bardziej męskie.
Brązy i kremowe odcienie pokoju wraz z delikatnym bordem oraz motywem kwiatów pozwolą wyobrazić sobie stare, kamienne miasteczka spokojnej niemieckiej prowincji. Pokój skierowany jest ku zachodowi, zlokalizowany na drugim piętrze, dzięki czemu podziwiać można zachód słońca. Jest to pokój dwuosobowy typu Royal Twin.
Znawcy mówią, że o charakterze wina decyduje atmosfera i tradycja regionu, z którego pochodzi.
La Rioja jest tego znakomitym przykładem. W tej maleńkiej prowincji o malowniczym, zróżnicowanym krajobrazie, szczycącej się licznymi cennymi zabytkami, już w średniowieczu wytwarzano wino, które dziś zna i docenia cały świat. Winorośl dobrze czuje się na nasłonecznionych stokach wzgórz, na glebie zasilanej w wodę przez rzekę Ebro i jej liczne dopływy. Do zachodniej części La Rioja docierają wiatry atlantyckie, do wschodniej zaś wiatry znad Morza Śródziemnego. Pod uprawę przeznaczono ponad 50.000 hektarów ziemi, które dają ok. 3 mln hektolitrów wina rocznie. Roślinami opiekuje się 17.000 ludzi, a producentów wina w regionie jest ok. 450.
Typowe szczepy winorośli to tempranillo i garnacho, najsłynniejszym winem zaś jest wino czerwone. Od kilkunastu lat stylistyka czerwonych win z Rioja (85% apelacyjnej produkcji) rozpięta jest między dwoma ekstremami. Z jednej strony mamy wina, które są długo starzone w beczkach i na rynek trafiają kilkanaście lat po zbiorach. Z drugiej strony natomiast mamy trunki, które krótko, ale intensywnie zaznają beczki (głównie z dębu francuskiego) i stosunkowo szybko opuszczają piwnicę. Pierwsze z nich to wina starej szkoły, w których najważniejsza jest harmonijna struktura, a intensywność owocu ustępuje miejsca aromatom herbaty, skóry i słodkiego cynamonu. Nowoczesne rioje stawiają na moc owocu uzupełnioną dobrze wkomponowanymi nutami beczki.
Biała rioja starej szkoły to już prawdziwa rzadkość, ale przy odrobinie szczęścia są to wina, w których można się zadłurzyć. Połączenie oleistej faktury, lipowych aromatów, smaku miodu z cytrusową kwasowością sprawia, że to jedne z najciekawszych białych win, jakie istnieją. Biali moderniści stawiają na świeżość albo na beczkę, niektórym udaje się stworzyć ciekawe wina.
Pokój nosi barwę krwisto-czerwonej płachty matadora, turmalinową czerń byka, a w łazience kolor kremowej panoramy stolicy legendarnej stolicy Kastylli – Toledo. Skierowany jest on ku wschodowi skąd codziennie z balkonu podziwiać można wschodzące słońce. Jest to pokój dwuosobowy typu Royal Twin zlokalizowany na pierwszym piętrze, z którego roztacza się widok na ogród.
Wystrój Posiadłości Klein Constantia zainspirowany został położeniem geograficznym winnicy.
Kolory dominujące, biały i czarny, odwołują się do fauny występującej na tym obszarze zaś kolor brązowy symbolizuje ziemię, na której uprawiane są winorośla z których powstaje jedno w lepszych win na świecie. Naturalne materiały takie jak kamień, drewno i skóra mają nas wprowadzić w klimat kolonialnego domu położonego w doskonałej winnicy.
Klein Constantia jest dwupoziomowym apartamentem Royal o wielkości 120 m2, z przylegającym do niego prywatnym ogrodem powierzchni 500 m2.
Na górnym poziomie znajdą Państwo dwie sypialnie (w tym jedna rozkładowa) oraz łazienkę z przepięknym widokiem na 150-letnie drzewa. Pomimo lokalizacji w centrum miasta, otoczenie zieleni powoduje niespotykaną nigdzie intymność, a otulina Parku Szczytnickiego sprawia, że żadne dźwięki z zewnątrz nie docierają do uszu mieszkańców.
W Klein Constantia jest 5 miejsc noclegowych. Sypialnia główna posiada łóżko dwuosobowe o wielkości 200*220 cm oraz dodatkowe łóżko dla jednej osoby o wielkości 120*220 cm, w drugiej znajdują się dwa łóżka o wielkości 100*220 cm. Parter Posiadłości zajmuje salon połączony z kuchnią.
Naturalne, najwyższej jakości materiały oraz klimatyzowana przestrzeń zapewnią Państwu najwyższy komfort odpoczynku. Elektronicznie sterowane ogrzewanie oraz oświetlenie sprawiają, iż pobyt stanie się jeszcze bardziej ekscytujący (możliwość ustawiania scen świetlnych, praktycznie wszystkie źródła światła posiadają ściemniacze).
Klein Constantia zlokalizowana jest tuż za głównym gmachem Hotelu Grape, co pozwala na korzystanie przez całą dobę ze stefy Wellnes, znajdującej się w Hotelu. Pod samym apartamentem znajdują się prywatne 4 miejsca parkingowe, tylko dla gości apartamentu.
Champagne – to dwupokojowy apartament zlokalizowany na pierwszym piętrze. Jeden z pokoi apartamentu o nazwie Chardonnay – to pokój z łóżkiem sypialnianym oraz komfortową dzienną częścią wypoczynkową i wspaniałym widokiem na ogród. Znajduje się tu również przestronna łazienka z wanną.
Drugi z pokoi, Pinot Noir, to mniejszy, przytulny pokój dwuosobowy z małżeńskim łóżkiem. Łazienka z prysznicem, lodówka, TV i sejf to standardowe wyposażenie tego pokoju. Wystrój apartamentu zainspirowany kolorem czerwonego szczepu winorośli utrzymany jest w kolorach czerwonego wina oraz odcieniach złota, które z pewnością zainspirują oraz dodadzą energii niezbędnej podczas weekendowego wypadu lub targowej delegacji.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Lions S.A., Złota nr 61, lok. 100, 00-819, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.